Kans op werk vergroten

Kans op werk vergroten

Een baan vinden is niet altijd makkelijk. U heeft misschien niet de goede diploma's, of u bent al een tijdje werkloos. Misschien is er niet zo veel vraag naar uw beroep. Hoe vergroot u uw kansen op werk?

Bijscholen of omscholen
U kunt zich laten bijscholen of omscholen. Met bijscholen leert u verder in het beroep waarin u al werkt. U doet een cursus om nog beter te worden. Uw werkgever wil hier misschien wel aan meebetalen.
Met omscholen leert u voor een heel nieuw beroep. Omscholen duurt daardoor vaak wat langer dan bijscholen. Vaak moet u dit in uw eigen tijd doen, maar misschien wil uw werkgever ook hier wel aan meewerken en meebetalen. Op werk.nl vindt u informatie over allerlei cursussen en beroepen.

Ervaringscertificaat
U kunt werkervaring vast laten leggen in een diploma of ervaringscertificaat. Een ervaringscertificaat kan handig zijn bij sollicitaties: u kunt ermee laten zien wat u allemaal kunt.
Uw contactpersoon bij de gemeente of UWV kan u helpen met het aanvragen van een ervaringscertificaat. Meer informatie vindt u op en nationaal-kenniscentrum-evc.nl en op lerenenwerken.nl.

Leerbaan
Een leerbaan wil zeggen dat u werkt en leert tegelijk. Leerbanen komen veel voor in het mbo (beroepsonderwijs). U gaat 1 of 2 dagen in de week naar school en werkt de rest van de week in een leerbedrijf. Voor de dagen dat u werkt, krijgt u salaris. Ook bij hbo-opleidingen en studies aan de universiteit zijn leerbanen mogelijk. Vraag naar de mogelijkheden.

Vrijwilligerswerk
Met vrijwilligerswerk blijft u actief. Bovendien kunt u nieuwe dingen leren en ontmoet u nieuwe mensen. Vrijwilligerswerk kan op die manier een opstap zijn naar een nieuwe baan. Maar hebt u een uitkering? Vraag dan eerst toestemming van de instantie die u de uitkering verstrekt (gemeente of UWV). Vrijwilligerswerk mag namelijk niet altijd. Het mag bijvoorbeeld niet als het u zoveel tijd kost dat er geen tijd meer overblijft om te solliciteren.

Re-integratietraject
Hebt u een uitkering? Vindt u het vinden van een baan heel moeilijk? Dan kunt u hulp krijgen in de vorm van een re-integratietraject. Bij een re-integratietraject gaat de gemeente of UWV u helpen bij het vinden van werk. U krijgt bijvoorbeeld coachingsgesprekken of sollicitatietraining. De gemeente of UWV kijkt waarmee u het meest geholpen bent.

Proefplaats
Met een uitkering kunt u een paar maanden op proef gaan werken bij een werkgever. Op die manier kunt u wennen aan het bedrijf en kijken of het werk u bevalt. De werkgever kan bekijken of u geschikt bent voor de baan. U houdt ondertussen gewoon uw uitkering; de werkgever hoeft u dus geen salaris te betalen. Hebt u een uitkering? Vraag aan uw contactpersoon (bij de gemeente of UWV) wat de mogelijkheden zijn.

Participatieplaats
Bent u al lang werkloos? Dan kan UWV of de gemeente u een participatieplaats aanbieden om weer aan werk te wennen. Een participatieplaats is een eenvoudige baan voor mensen met een uitkering van de gemeente. U krijgt geen salaris voor het werk. De gemeente of UWV betaalt uw uitkering gewoon door.

Loonkostensubsidie
Werkgevers kunnen soms geld krijgen als ze iemand die al langer werkloos is aannemen. Bijvoorbeeld een loonkostensubsidie of een korting op premies die ze moeten betalen. Zorg dat u weet welke regelingen voor werkgevers er zijn.

Werk