Wie betaalt hulpmiddelen en voorzieningen?

Mensen met een beperking of chronische ziekte hebben vaak hulpmiddelen of voorzieningen nodig. Hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld rolstoelen, speciale bedden en matrassen en gehoorapparaten. Een voorziening is bijvoorbeeld een aanpassing aan uw huis of een taxivergoeding.
Hulpmiddelen en voorzieningen helpen u zelfstandig te blijven. Daarom krijgt u ze meestal vergoed.
Bij wie moet u zijn?
- 'Gewone' hulpmiddelen krijgt u vergoed van de zorgverzekeraar. Bijvoorbeeld een hoortoestel of incontinentiemateriaal. Meestal koopt de zorgverzekeraar het hulpmiddel voor u.
Hebt u een hulpmiddel minder dan een half jaar nodig? Dan kunt u het lenen bij de thuiszorgwinkel. U hoeft hier niet voor te betalen. De zorgverzekeraars hebben op hun website en overzicht van de hulpmiddelen staan die ze vergoeden. U vindt ze ook via Reglement Hulpmiddelen. - De gemeente gaat over onder meer de huishoudelijke hulp, rolstoelen, vervoer en woningvoorzieningen, via de Wmo. Gemeenten zijn niet verplicht om te vergoeden. De gemeente kan de hulpmiddelen en voorzieningen voor u inkopen of u kunt ze zelf inkopen met een pgb.
- Hulpmiddelen voor studie of werk vergoedt het UWV of uw werkgever.
- Hebt u een indicatie voor de Wlz dan vraagt u de hulpmiddelen aan bij het zorgkantoor.
Zelf betalen
Sommige hulpmiddelen, zoals een sta-op-stoel en een rollator, krijgt u niet vergoed. Die moet u zelf betalen. Als u een te laag inkomen hebt, kunt u hiervoor Bijzondere bijstand aanvragen bij de gemeente. Of u kunt geld uit een fonds vragen. Het Wmo-loket van de gemeente kan u meer vertellen.
Belastingdienst
Bepaalde kosten wegens ziekte of beperking die u nergens vergoed krijgt, zijn aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Kijk voor meer informatie op belastingdienst.nl.