Hulpmiddelen bij hoorproblemen

Hulpmiddelen bij hoorproblemen

Bijna alle mensen die slechthorend zijn maken gebruik van een hoortoestel. Het zit in of achter het oor. Het helpt u om geluiden beter te horen en andere mensen beter te verstaan. Er zijn veel soorten slechthorendheid en daarom zijn er ook veel soorten hoortoestellen. De kno-arts (keel-, neus- en oorarts) of de audioloog onderzoekt uw hoorprobleem. Zij vertelt u welk type hoortoestel u nodig hebt. U gaat daarna naar een audicien om een hoortoestel uit te zoeken.
De arts verwijst kinderen naar een audiologisch centrum. Hier werken deskundigen die in hoorproblemen en hoortoestelaanpassing bij kinderen gespecialiseerd zijn.

Wennen
Hoortoestellen zijn handig, maar het is ook wel even wennen. U hoort beter, maar u hoort wel anders dan mensen met een goed gehoor. Alles klinkt anders: uw eigen stem, stemmen van anderen en geluiden om u heen. U moet ook niet verwachten dat u met een hoortoestel ineens iedereen perfect kunt verstaan. Vooral in een lawaaiige omgeving blijft dat moeilijk.
Maar een ding is zeker: u hoort beter met dan zonder hoortoestel. De meeste mensen zijn na een tijdje wennen blij met hun hoortoestel.

Informatie en uitproberen
Voordat u overgaat tot het gebruik van een hoorhulpmiddel vindt u het misschien prettig er eerst meer over te weten. Dat kan.
U kunt hier terecht:

  • hoorwijzer.nl
  • hoorinfotheek.nl. Bij de vestigingen van hoorinfotheek kunt u hoorhulpmiddelen uitproberen.
  • een audicien (deskundige op het gebied van hoorhulpmiddelen). Audiciens vindt u in alle steden.

De kosten

De meeste hoorhulpmiddelen krijgt u vergoed. Controleer de voorwaarden bij uw zorgverzekeraar. En controleer of de audicien waar u het hoormiddel koopt een contract heeft met uw zorgverzekeraar.

Mobiliteit en hulpmiddelen