Communicatiehulpmiddelen voor mensen met een verstandelijke beperking

Communicatiehulpmiddelen voor mensen met een verstandelijke beperking

Soms is het moeilijk om te communiceren met mensen met een verstandelijke beperking. Ze praten bijvoorbeeld niet of ze gebruiken een 'taal' die u niet begrijpt.Toch is het heel belangrijk voor mensen die niet zelf kunnen praten dat zij zich kunnen uiten en begrepen worden. Het voorkomt boosheid en verdriet.

Wat kunt u doen?
U kunt gebruikmaken van communicatiehulpmiddelen. Meestal houdt dit in: een andere manier van communiceren. Bijvoorbeeld met lichaamstaal, pictogrammen, beeldlezen of gebaren.

Lichaamstaal
Met hun lichaam kunnen mensen met een verstandelijke beperking veel dingen zeggen. Bijvoorbeeld of ze boos zijn, verdrietig, somber, blij of geïnteresseerd. Door goed te letten op de lichaamstaal kunt u erachter komen hoe uw kind zich voelt. Goed kijken is meestal iets wat u moet leren. Een handige tip: maak gebruik van video. De opnames kunt u beeldje voor beeldje bekijken. Zo kunt u beter volgen wat er allemaal gebeurt. Meer informatie over lichaamstaal bij mensen die niet praten vindt u op de website kennispleingehandicaptensector.nl.

Pictogram
Een pictogram is een eenvoudige tekening om een bepaald begrip of een aanwijzing duidelijk te maken. Pictogrammen worden veel gebruikt in het verkeer en in openbare gebouwen. Een voorbeeld is het rolstoelbordje op de deur van het invalidentoilet. Het pictogram laat meteen zien: dit is een invalidentoilet.
Pictogrammen kunt u ook gebruiken om te 'praten' met uw kind. Het 'praten' gebeurt door het aanwijzen van een pictogram.
Kant-en-klare pictogrammen kunt u bestellen bij visitaal.nl en TalkActive.

Beeldlezen
Beeldlezen is 'praten' met pictogrammen. U legt verschillende pictogrammen achter elkaar en daarmee maakt u zinnetjes. U kunt met de zinnetjes een verhaaltje maken. Beeldlezen kunt u gebruiken als uw kind een goed geheugen heeft voor plaatjes.
Beeldleessystemen (voor de computer) kunt u bestellen bij visitaal.nl. Er zijn ook boekjes met pictoverhalen.

Gebarentaal
Gebarentaal is ook een manier om te praten met uw kind met een verstandelijke beperking. U kunt gebruikmaken van eenvoudige gebaren, gebaseerd op NGT (Nederlandse gebarentaal). Op de website van kentalis.nl vindt u meer informatie. Ook vindt u daar een overzicht van oudercursussen gebarentaal en Nederlands met gebaren.

Mobiliteit en hulpmiddelen