Onkostenvergoeding vrijwilligerswerk

Onkostenvergoeding vrijwilligerswerk

Vrijwilligersorganisaties zijn niet verplicht tot het vergoeden van onkosten. Maar de meeste organisaties doen het wel. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten of telefoonkosten.

Hoe hoog mag de vergoeding zijn?
De overheid heeft met de Belastingdienst afgesproken de onkostenvergoeding voor vrijwilligerswerk tot een bepaald bedrag belastingvrij te houden. U mag maximaal € 170 per maand en maximaal € 1700 per jaar aan onkostenvergoeding ontvangen, zonder daarover belasting te hoeven betalen en zonder aan te hoeven tonen waarvoor u de kosten maakt. Per uur is een bedrag tot € 4,50 belastingvrij, voor jongeren tot 23 jaar is dat € 2,50 per uur. U moet de onkostenvergoeding wel opgeven bij de Belastingdienst.

Hoger bedrag
Krijgt u meer geld? Dan moet u met bonnen, kaartjes enzovoort bewijzen dat u ook echt meer onkosten gemaakt hebt. Kunt u dat niet? Dan wordt de onkostenvergoeding gezien als inkomen en moet u belasting betalen.

Uitkering
Hebt u een uitkering en bent u 27 jaar of ouder? Dan geldt ook dat de onkostenvergoeding tot de hierboven genoemde bedragen niet als inkomen wordt beschouwd, zonder dat de u hoeft aan te tonen waarvoor u de kosten hebt gemaakt. De vergoeding wordt niet ingehouden op uw uitkering.
Ben je jonger dan 27 jaar? Dan wordt een vergoeding voor vrijwilligerswerk alleen vrijgelaten als je kunt aantonen waarvoor de kosten gemaakt zijn, bijvoorbeeld met een OV-overzicht van reiskosten of bonnen van gebruikt materiaal.

Meer informatie
Op deze websites vindt u meer informatie over vrijwilligersvergoedingen:

Vrijwilligerswerk