Impuls/Palet zoekt Huisbegeleiders (m/v)

Zoals je misschien in de media hebt kunnen lezen, komen er geregeld statushouders in een gemeente wonen. De statushouders komen meestal met een gezin vanuit het AZC en krijgen een woning toegewezen. Dit gebeurt ook in uw gemeente. De statushouders kunnen uit verschillende landen komen. Impuls/Palet is de organisatie die deze mensen begeleidt gedurende 2 jaar bij deze nieuwe fase in hun leven: inburgering in Nederland.

Vrijwilligers helpen als “huisbegeleider” op praktisch vlak bij de inburgering in de samenleving. Impuls/Palet ondersteunt de gezinnen tegelijkertijd met het papierwerk op administratief gebied. De financiën worden beheerd door de Stadsbank Oost Nederland.

Impuls/Palet is op zoek naar vrijwilligers voor verschillende gezinnen die gaan komen.

Gevraagd: 

Vrijwillig huisbegeleider, wat vraagt het van je?

 • Om vrijwilligerswerk te doen heb je geen specifieke opleiding nodig. Wat telt is belangstelling voor de medemens en enthousiasme.
 • Daarnaast is het belangrijk dat je behulpzaam en zelfstandig bent, dat je veiligheid en vertrouwen kunt bieden en in staat bent om praktische problemen te onderkennen en te helpen oplossen. 
 • Als huisbegeleider kun je de wijze van communicatie afstemmen op de mogelijkheden van de cliënt en persoonlijke informatie kun je vertrouwelijk behandelen.
 • Het contact met de huisbegeleider duurt meestal een jaar, het is in het begin intensief, en wordt in de loop van het jaar minder intensief naarmate de gezinsleden zelfstandiger worden.

 

Vrijwillig huisbegeleider, wat brengt het je?

 • Waardevolle contacten met mensen uit andere culturen
 • Begeleiding van Impuls/Palet: inwerken, contact en administratieve ondersteuning
 • Deelname aan een enthousiast team van huisbegeleiders
 • Onkostenvergoeding indien van toepassing
 • Vrijwilligersverzekering via uw gemeente
Taken: 

Vrijwillig huisbegeleider zijn, wat is dat?

 • Aan ieder gezin wordt een vaste vrijwillige huisbegeleider gekoppeld, een vast duo per gezin is ook een mogelijkheid.
 • Als huisbegeleider kom je wekelijks bij het gezin thuis om te helpen met het beantwoorden van allerlei praktische vragen op het gebied van wonen, contacten in de buurt, winkelen, onderwijs, opvoeding, gewoonten en gebruiken. Kortom: om de mensen wegwijs te maken in uw gemeente.
 • De Statushouders komen wekelijks op het spreekuur van Impuls/Palet in hun eigen gemeente. Als vrijwillig huisbegeleider kun je soms meekomen naar het spreekuur cq afstemmen wat daar wordt besproken, om de begeleiding te kunnen uitvoeren.
Organisatie: 
Werkzaamheden: 
activiteitenbegeleiding
administratie
computer
financiën
informatie & advies
organisatie & coördinatie
voorlichting
welzijn & zorg
Doelgroep: 
jongeren
kinderen
ouderen
volwassenen
Vergoeding: 

Onkostenvergoeding indien van toepassing

Sector: 
belangenbehartiging
cultuur
welzijn & zorg
Werktijden: 

Werktijden zijn in overleg. Je bepaalt samen met het deelnemende gezin wanneer je afspreekt.

Reageer op deze vacature