Rijbewijs inleveren vanwege ziekte of beperking

Wat gebeurt er als u al jaren rijdt en plotseling te maken krijgt met gezondheidsproblemen?
Officieel bent u niet verplicht om een ziekte of beperking te melden. Maar voor uw eigen veiligheid én de veiligheid van andere mensen in het verkeer is het wel verstandig om bij twijfel contact op te nemen met het CBR.

Ongeluk
Als u uw gezondheidsproblemen niet meldt, kunt u gewoon blijven rijden. Maar wat gebeurt er als u door uw ziekte of beperking een ongeluk veroorzaakt? Het kan zijn dat uw verzekering de schade dan niet wil dekken.

Overleg met het CBR
Kortom, overleg met uw huisarts of het CBR als uw gezondheid achteruit gaat. Op de website cbr.nl vult u digitaal een Gezondheidsverklaring in. Die stuurt u (tegen betaling) op.

Keuring
Een medisch adviseur van het CBR bepaalt vervolgens of u gekeurd moet worden of dat u gewoon kunt blijven rijden. Bij een keuring kijkt een arts of u, eventueel met enkele aanpassingen, auto kunt blijven rijden. Als dat zo is, krijgt u een aantekening op uw rijbewijs. Bij een ziekte die mogelijk erger wordt, krijgt u een rijbewijs voor bepaalde tijd. U hoeft waarschijnlijk niet opnieuw rijexamen te doen, maar het kan wel handig zijn om enkele lessen te volgen in de aangepaste auto.

Meer informatie
Meer informatie over rijbewijs en beperking vindt u op de website cbr.nl.

Vervoer