Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Wmo staat voor 'Wet maatschappelijke ondersteuning.' Gemeenten moeten ervoor zorgen dat inwoners zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en bieden ondersteuning via de Wmo. Het doel is dat iedereen op een manier die bij hen past kan deelnemen aan het dagelijks leven. De gemeente helpt inwoners die dit niet zelf kunnen regelen.

Zelfstandigheid behouden

Velen streven ernaar om zelfstandig te blijven en dat is vaak mogelijk met kleine aanpassingen in huis of wat hulp, bijvoorbeeld van buren, vrienden, familie of vrijwilligers.

Wanneer iemand het probleem niet zelf kan oplossen met hulp uit zijn of haar omgeving, kan de gemeente meedenken over een oplossing of indien nodig ondersteuning regelen.

Ondersteuning via de Wmo

Het doel van ondersteuning via de Wmo is dat je zelfstandig kunt blijven wonen en volwaardig kunt deelnemen aan de samenleving. Voorbeelden van ondersteuning via de Wmo zijn:

- Hulp bij het huishouden
- Aanpassingen in de woning
-Hulpmiddelen zoals een rolstoel of scootmobiel
-Taxivervoer
- Begeleiding, zoals dagbesteding of woonbegeleiding
- Ondersteuning voor mantelzorgers
- Tijdelijke opvang (respijtzorg)
- Beschermde woonomgeving

Melding voor Wmo-ondersteuning

Als je ondersteuning nodig hebt, kun je contact opnemen met Sociaal plein. Zij denken met je mee en proberen direct een antwoord op je vraag te geven of een geschikte oplossing te bieden.

Bij complexere vragen of als er meer ondersteuning nodig is, zal Sociaal plein een aanmelding doen bij de Wmo.

Het kan zijn dat een Wmo-consulent bij je thuis langskomt voor een keukentafelgesprek. Daarin bespreek je je problemen, wat je zelf nog kunt en wat je met hulp van anderen kunt. Er wordt gekeken of er een algemene voorziening is die je kan helpen, vaak tijdelijk. Als dat niet voldoende is, regelt de Wmo-consulent een persoonlijke oplossing, een maatwerkvoorziening, vanuit de Wmo.

Voor meer informatie over het keukentafelgesprek kun je hier terecht.

Hulp en advies

Als je er zelf niet helemaal uitkomt, mag je altijd iemand meenemen naar het gesprek. Als er niemand beschikbaar is, kun je een cliëntondersteuner vragen. Deze hulpverlener denkt met je mee en helpt je zaken te regelen bij de gemeente, kosteloos. Meer over cliëntondersteuning.

Maatwerkvoorziening: zorg in natura of pgb

Een ‘maatwerkvoorziening’ is een oplossing die langdurig speciaal op jouw behoeften is afgestemd, zoals een scootmobiel of individuele begeleiding.

Bij een maatwerkvoorziening kun je kiezen tussen:

- Zorg in natura: zorg of ondersteuning van een zorgaanbieder waarmee de gemeente een contract heeft.
- Persoonsgebonden budget (pgb): een geldbedrag waarmee je zelf hulp kunt inkopen bij een door jou gekozen hulpverlener. Hier zijn voorwaarden aan verbonden. Meer informatie over het pgb vind je hier.

Eigen bijdrage

Voor een voorziening uit de Wmo kan het zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen aan het Centraal Administratiekantoor (CAK). Meer informatie over de eigen bijdrage.

Wmo adviesraad

In elke gemeente is een Wmo adviesraad actief, soms bekend als adviesraad Sociaal Domein. Hier kun je terecht als je problemen hebt met de Wmo. De raadsleden bespreken jouw problemen met de gemeente. Meer informatie over de adviesraadexterne-link-icoon in Oldenzaal.

Vragen

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de gemeente via Sociaal plein of kijk op de website van de gemeente Oldenzaalexterne-link-icoon.

Vragen over Wmo-ondersteuning kun je ook stellen aan de landelijke hulplijn Het Nationale Zorgnummerexterne-link-icoon.

Weet je niet bij welk loket je moet zijn voor jouw zorg? Word je steeds doorverwezen? Neem dan contact op met het Juiste Loketexterne-link-icoon.

Contact met Sociaal plein Oldenzaal

Heb je een vraag en kun je het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

AdresGanzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal
Telefoon0541 588 100
E-mailsociaalplein@oldenzaal.nl


Vragen kun je ook per post sturen naar: Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal, onder vermelding van: Sociaal plein

Openingstijden Sociaal plein Oldenzaal

Maandag09.00 - 12.00 uur
Dinsdag09.00 - 12.00 uur
Woensdag09.00 - 12.00 uur
Donderdag09.00 - 12.00 uur
Vrijdag09.00 - 12.00 uur

Heb je een tip of vraag?

Heb je opmerkingen over de website? Of mis je bepaalde informatie? Laat het ons weten, tips zijn van harte welkom.

Naar het contactformulier >

© 2024 Sociaal Plein Oldenzaal