Slachtofferhulp Nederland start campagne ‘Helpt Jouw Hulp Wel?’

Campagne Slachtofferhulp Nederland

22 februari 2021

‘Helpt Jouw Hulp Wel?’

Vandaag start de campagne ‘Helpt Jouw Hulp Wel?’. Met deze campagne laat Slachtofferhulp Nederland zien met welke tools en adviezen een slachtoffer geholpen kan worden bij het herstel van hetgeen hem/haar is overkomen.

Per jaar worden 4 miljoen mensen slachtoffer van een misdrijf, verkeersongeval of ramp. Voor het herstel van slachtoffers is niet alleen professionele hulp, maar ook steun van vrienden en familie van groot belang. Helaas weten veel mensen niet hoe zij de juiste steun kunnen geven. Slachtofferhulp Nederland lanceert daarom een platform met tips, tools en checklists om slachtoffers te kunnen helpen.

Uit experimenten en onderzoeken van Slachtofferhulp Nederland blijkt dat veel mensen niet weten hoe zij moeten reageren als een dierbare slachtoffer wordt van bijvoorbeeld seksueel geweld, mishandeling, beroving of een verkeersongeval. Zij vragen zich af of hun help wel helpt, of zij wel de goede adviezen geven en of het slachtoffer al dan niet behoefte heeft aan een gesprek of gezelschap. Deze onzekerheid kan ertoe leiden dat het contact met slachtoffers wordt gemeden, terwijl uit onderzoek blijkt dat steun uit de sociale omgeving ontzettend belangrijk is voor het verwerken van een ingrijpende gebeurtenis. Slachtoffers die géén sociale steun krijgen, lopen meer risico om ernstige psychische klachten te ontwikkelen dan slachtoffers die wél steun uit hun directe omgeving krijgen.

Juist in deze tijd is het van groot belang om een beroep te doen op de sociale omgeving van het slachtoffer. Rosa Jansen, bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland vertelt: “Het afgelopen jaar zijn we, als gevolg van de coronamaatregelen, steeds meer thuis komen te zitten en zien we minder vrienden, familie en collega’s. Hierdoor kunnen slachtoffers hun hart minder vaak luchten, minder vaak hun verhaal doen. Wij roepen daarom op om oog te hebben voor de mensen om je heen. Weet je dat iemand iets naars heeft meegemaakt, probeer diegene dan te helpen. Dan helpen wij jou te helpen!”

Kijk voor meer informatie op www.slachtofferhulp.nl/voordehelpers.