"NIX18, wel zo sportief" steunt vrijwilligers in sportkantines

Verantwoord alcohol schenken in sportkantines

De leeftijdsgrens voor alcohol in sportkantines is voor barpersoneel en vrijwilligers soms lastig te handhaven. Daarom krijgen sportverenigingen vanaf deze week extra ondersteuning van het ministerie van VWS, NOC*NSF en diverse sportbonden. 

Sportverenigingen leunen voor het grootste deel op vrijwilligers om de kantine te runnen. De kennis en de ervaring die nodig is om te voorkomen dat alcohol in een kantine bij 18-minners terecht komt, kan verbeterd worden. Bovendien is de controle op leeftijd lastig als hele teams overwinningen vieren of nederlagen weggespoelen met alcohol en niet duidelijk is wie voor wie bestelt.

Gratis cursus
Voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg van NOC*NSF: “Met en namens de sportbonden willen we Nederland gezonder maken. Daar hoort het terugdringen van overmatig alcoholgebruik onder jongeren bij, door de naleving van de leeftijdgrens te verbeteren. Om barmedewerkers van sportkantines te leren om verantwoord alcohol te schenken bieden we als NOC*NSF een speciale gratis e-learning cursus aan over ‘Verantwoord alcohol schenken’ (ook wel bekend als IVA).  Daarin leren ze reageren in lastige situaties en vooral hoe zij kunnen voorkomen dat er alcohol wordt geschonken aan minderjarigen of dronken personen. Met NIX18 doen we daar nog een schepje bovenop.”

Sportkantines scoren het slechtst
Het alcoholverbod voor minderjarigen wordt in sportkantines slechter nageleefd dan in andere horeca en in winkels. Uit onderzoek in opdracht van VWS bleek dat in 2020 75% van de gevallen minderjarigen in sportkantines toch aan alcohol kunnen komen. Daarmee hebben kantines het laagste nalevingspercentage van alle verkoopkanalen. 

NIX18. Wel zo sportief
Speciaal voor de campagne kunnen verenigingen gebruik maken van hulpmaterialen, waarmee zij hun kantine kunnen transformeren tot een ‘Club van NIX’. Zoals stickers en linten in de vorm van sportlijnen, posters en bierviltjes met teksten als ‘NIX is de afspraak’, ‘Pak alvast je ID’ en ‘Deel geen alcohol onder de 18’, steeds gevolgd door de slogan ‘NIX18. Wel zo sportief’. 

Meer informatie is te vinden op de website van nix18.nl. Daar kunnen sportverenigingen zich ook aansluiten. Het sportpakket is hier te bestellen.