Meer kans op eenzaamheid deze zomer

Een klein gebaar kan het verschil maken

We gaan weer op vakantie. En dat is heerlijk natuurlijk, maar voor sommige thuisblijvers is het geen makkelijke tijd. Een aanzienlijk deel van alle alleenstaande ouderen in Nederland voelt zich namelijk weleens eenzaam. En als hun naasten op vakantie zijn, wordt dit gevoel vaak nog versterkt. Ook nu we elkaar weer meer kunnen bezoeken, verwachten alleenwonende 65-plussers deze zomer minder bezoek dan andere zomers. Ze geven aan dat zij het bezoek van familie en vrienden het meeste zullen missen deze zomer. Gevoelens van eenzaamheid kunnen hierdoor juist nu de kop opsteken.

Eenzaamheid ligt hierdoor op de loer, omdat naast sociale contacten ook veel dagactiviteiten in de zomer weg komen te vallen. Daarom is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een campagne gestart met de boodschap ‘Een klein gebaar kan het verschil maken’. Het is een oproep om in de vakantieperiode die is gestart, extra aandacht te geven aan ouderen die zich eenzaam voelen. Een telefoontje, appje of kaartje vanaf het vakantieadres kan al het verschil maken. Dat soort kleine gebaren zijn betekenisvol voor mensen die zich alleen voelen. 

Voelt u zich eenzaam of heeft u behoefte aan een luisterend oor? Dan is het goed om te weten dat het Sociaal Team Oldenzaal er is. Ook voor vragen over bijvoorbeeld geldzaken, zelfstandig blijven wonen of vrijetijdsbesteding. Bel ze gerust, ook in de vakantieperiode zijn zij elke werkdag bereikbaar. Ze zijn te bereiken van 09.00-13.00 uur via 0541571414 (kies optie 2).