Inhijsen nieuwe Plechelmusklok in Oldenzaalse Plechelmustoren

Op donderdag 21 oktober wordt de klok naar boven gehesen en geïnstalleerd op zijn plek

De Oldenzaalse stichting Scholtenhaer heeft een luidklok geschonken aan de gemeenschap van Oldenzaal. Deze op ambachtelijke wijze gegoten klok heeft de naam Plechelmus gekregen. Op donderdag 21 oktober is het inhijsen van de Plechelmusklok gepland. Belangstellenden kunnen op het St. Plechelmusplein dit historische moment bijwonen.

Om de nieuwe Plechelmusklok op donderdag 21 oktober in de toren te kunnen hangen wordt één van de vier galmgaten van de toren open gemaakt. Uit dit galmgat zijn de galmborden verwijderd en is zorgvuldig de zogenaamde montant eruit gehaald. De montant is de verticale stijl die bestaat uit losse stenen. Zo is het galmgat precies breed genoeg om de Plechelmusklok er horizontaal door te schuiven. Het galmgat is 234 cm breed en 218 cm hoog (vanwege betonbalk). De Plechelmusklok weegt 3.890 kg.

Operatie van jewelste
De afgelopen dagen is een stalen constructie aan de toren bevestigd en op locatie is de klepel gemonteerd in de klok. Daarmee kon de klok voor het eerst handmatig geluid worden: “Dit was een belangrijk moment. We hebben er alles aan gedaan om de klank zo mooi mogelijk te krijgen, maar je weet nooit of alles gewerkt heeft, tot je het geluid live hoort. Maar ja, het is gelukt: de klok klinkt fantastisch!” aldus stadsbeiaardier Hylke Banning. De luidstoel waar de klok in komt te hangen, wordt aanstaande dinsdag al naar boven gehesen en in elkaar gezet. En dan is alles klaar voor de komst van de klok. Op donderdag 21 oktober wordt de klok naar boven gehesen en geïnstalleerd op zijn plek. Een operatie van jewelste, die alleen bij de juiste weersomstandigheden kan doorgaan. Alle werkzaamheden vinden in nauwe afstemming met de gemeente Oldenzaal plaats, de eigenaar van de Plechelmustoren.

Eerste geluid in december
Voordat Oldenzaal de klok kan horen wordt de klok verder geïnstalleerd en worden er nog hamers gemaakt en gemonteerd. De hamers worden gebruikt voor het spelen van muziekstukken en het slaan van de uren, de klepel is voor het luiden. De wens is om de nieuwe klok voor het eerst te luiden op 21 december, de verjaardag van de schenker van de Plechelmusklok, wijlen Anton Reef sr. Daarna zal de Plechelmusklok vanuit hoog in de toren de komende eeuwen van heinde en verre te horen zijn.