Centrum Oldenzaal is Geniet-Gebied

Verkeersveiligheid staat voorop

De Groote Markt wordt iedere zaterdag en maandag aangemerkt als Genietgebied. Met ludieke borden worden fietsers gevraagd af te stappen bij het betreden van de Groote Markt. Het is een boodschap met een knipoog. Iedereen weet immers wel hoe je van een fiets moet stappen. Toch is de hoop van Jeff van den Biggelaar, directeur van Oldenzaal Promotie, en wethouder Alida Renkema dat de borden effect hebben en fietsers zich nu eindelijk eens van hun goede kant laten zien bij het betreden van de Groote Markt: Lopend in plaats van op de fiets. 

Bredere terrassen over het hele plein, de marktkramen daar precies tussenin. Een volle, maar gezellige Groote Markt dus. “Het bruist op de marktdagen in de stad en dat is prettig om te zien”, vindt centrummanager Jeff van den Biggelaar. Toch komen er regelmatig klachten binnen over het fietsgedrag in het centrum. “Mensen rijden niet stapvoets, voetgangers hebben het idee dat ze erg moeten opletten om niet van de sokken te worden gereden”, zegt Renkema. En dat kan niet langer de bedoeling zijn, vindt zowel de gemeente als de centrummanager. 

Daarvoor zijn dus twee borden in het leven geroepen. Eén met afstapinstructies en een bord waarbij een ober de woorden ‘geniet gebied’ omhooghoudt. Niet alleen voetgangers laten af en toe merken dat het te druk is met fietsers, ook horecaondernemers trekken regelmatig aan de bel. De grotere terrassen van de horeca maken dat er ook net iets minder ruimte is voor fietsers. Verschillende ondernemers rondom de markt hebben de gemeente geattendeerd op de, wat hen betreft, wat onveilige situatie. Het Genietgebied moet daarmee een eerste stap worden richting een verkeersveiliger Oldenzaal.