Verlies van dierbaren

Verlies dierbaren

Ieder mens krijgt er mee te maken: het verlies van dierbaren.
Als iemand om wie u geeft doodgaat, dan hebt u veel verdriet. Dit kan zo erg zijn dat u bang bent dat het nooit meer overgaat. Daar hoeft u niet van te schrikken. Dit is heel normaal en hoort bij verlies.

Hoe gaat u om met verdriet?

  • Stop uw gevoelens niet weg. Wilt u huilen? Huil dan! Bent u boos? Laat maar zien!
  • Zoek afleiding: voel u niet schuldig als u even wat afleiding zoekt of even niet aan de overledene denkt. Het is juist goed om even wat anders te doen.
  • Praat met de anderen over de overleden persoon. Haal mooie herinneringen op. Ze geven troost.
  • Probeer uw verdriet niet te verdrinken in alcohol. Gebruik geen drugs. Daar gaat u zich alleen maar slechter door voelen.

Neem de tijd
Iedereen verwerkt de dood van een dierbare op zijn eigen manier en dus ook in zijn eigen tempo. Voor rouw bestaan geen maatstaven. U kunt dus niet zeggen: over een jaar heb ik alles verwerkt. Het enige wat u kunt hopen is dat de scherpe kantjes er met de jaren wat van afgaan.
Geef uzelf de tijd om het verlies te verwerken. Ook als anderen vinden dat u 'er nu toch wel overheen moet zijn'.

Praat over uw verdriet
Praat over uw verdriet met mensen die u vertrouwt. Misschien kent u iemand die zelf een dierbare verloren heeft? Dat zijn de prettigste mensen om mee te praten. Zij begrijpen wat u doormaakt. Misschien kunnen zij tips geven over hoe u met uw verdriet kunt omgaan.

Kinderen kunnen bellen of chatten met iemand van de Kindertelefoon.

Huisarts
Vindt u dat u erg lang verdrietig blijft? Maak dan een afspraak met de huisarts. Zij kan u verder helpen.

Mijn vrienden ontwijken me
Mensen vinden het vaak moeilijk om met iemand die heel verdrietig is om te gaan Ze gaan verdriet liever uit de weg. Misschien zijn ze bang dat u gaat huilen. Of ze denken dat u wel naar hen toe komt als u wilt praten.

Als vrienden er niet altijd voor u zijn, bedenk dan dat ze het niet kwaad bedoelen. Als u ze nodig hebt, zeg dat dan. En zeg duidelijk wat ze voor u kunnen doen.

Meer informatie
Op deze websites staat meer informatie over verlies van dierbaren:

Relaties