Zwanger

Zwanger

Op het moment dat u ontdekt dat u zwanger bent komt er heel wat op u af. Uw zwangerschap kan een heerlijke periode zijn, waarin u zich verheugt op de komst van de baby. Maar u wordt misschien ook wat onzeker en er komen veel vragen in u op. Het is belangrijk om te beginnen met voorbereiden op de periode en gebeurtenissen die er gaan komen.

Zwanger? Naar de verloskundige

Neem contact op met een verloskundige zodra u weet dat je zwanger bent. De verloskundige begeleidt u tijdens uw zwangerschap, bij de bevalling en in de kraamtijd. Op de website van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen kun u alvast meer lezen over:

  • zwanger worden
  • zwangerschap
  • miskraam
  • bevalling
  • net bevallen

Kraamzorg regelen tijdens zwangerschap

Denk eraan om op tijd kraamzorg te regelen. Vraag na bij uw verzekeraar met welke kraamzorgorganisaties hij een contract heeft. Dan weet u uit welke organisaties u kunt kiezen. En zo weet u ook welke kosten voor kraamzorg u vergoed krijgt.

Erkenning, gezag en aangifte geboorte

Wanneer u niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt moet de vader het kind erkennen. Duomoeders en duovaders kunnen ook een kind erkennen. Hiervoor gelden wel een aantal regels. Stichting Meerdangewenst heeft hierover de brochure ‘Overzicht van Roze Ouderschapsvormen’.

Wil de vader na erkenning ook wettelijk vertegenwoordiger van het kind worden? dan moet hij het ouderlijk gezag aanvragen. Op de webpagina Ouderlijk gezag en voogdij van de Rijksoverheid staat hier meer informatie over.

Als uw kindje geboren is, moet binnen 3 dagen aangifte bij de burgerlijke stand van de gemeente gedaan worden.

Groei en ontwikkeling