Pubers en gevoel

Pubers en gevoel

Je bent 13 en de hormonen vliegen door je lijf. De ene keer ben je heel blij, de andere keer heel verdrietig. Je gevoelens gaan op en neer. is dit wel normaal? Gelukkig wel. Iedereen van jouw leeftijd heeft hier last van want je bent in ... de puberteit.

Puberteit
Ook alle andere jongeren maken dus die verandering door. Bij de puberteit hoort ook nog dat je soms knallende ruzies krijgt, ook met je ouders. Of dat je soms zomaar in huilen uitbarst, terwijl je eigenlijk niet goed weet waarom.

Je gevoelens leren beheersen
Je kunt leren je gevoelens te beheersen. Als je beter met je gevoelens om kunt gaan, dan lukt het misschien ook beter om je niet heel verdrietig of heel somber te voelen. Of om minder ruzie te maken. Wat hierbij helpt is als je je probeert in te leven in anderen. Als je weet wat anderen voelen en denken, begrijp je de anderen beter.
Als je gevoelens leren beheersen maar niet wil lukken, heb je misschien hulp nodig. Je kunt praten met iemand die je vertrouwt, maar ook de huisarts kan je helpen.

Het gaat weer over
Soms wordt het je allemaal gewoon even te veel. Dan heb je je gevoelens niet in de hand. Die momenten hebben we allemaal wel eens. Opeens ben je heel somber. Of erg prikkelbaar. Bedenk dan dat het meestal maar tijdelijk is. Morgen kun je je weer een stuk beter voelen!

Meer weten?

Wil je meer weten over gevoelens? Kijk dan op deze website: infovoorjou.nl.

Gezin