Als ouders gaan scheiden

als ouders gaan scheiden

Als ouders gaan scheiden, komt dat voor de kinderen vaak als een grote schok.

Het is niet jouw schuld
Misschien voel je je schuldig. Wat had je kunnen doen om je ouders bij elkaar te laten blijven? Het antwoord is niets: Het is niet jouw schuld dat je ouders uit elkaar zijn! En het is ook niet jouw taak om ze weer bij elkaar te brengen. Dat moeten je ouders echt zelf regelen. Zij zijn volwassen. Ze dragen zelf de verantwoordelijkheid voor wat ze doen.

Handige tips voor ouders

  • Wees duidelijk en eerlijk tegen uw kinderen. Betrek ze bij wat er gaat veranderen, zodat ze weten wat er gaat gebeuren.
  • Betrek uw kinderen niet bij uw ruzies. Doe tegenover uw kind niet gemeen over de andere ouder. Bedenk dat uw kind van uw beiden even veel houdt.

Handige tips voor kinderen

  • Praat met iemand die je vertrouwt. Als je ouders gaan scheiden kan dat veel gevoelens bij je losmaken. Het is goed om daarover te praten. Je kunt ook bellen of chatten met de Kindertelefoon: 0800-0432 (gratis), of je ervaringen delen op de website kindertelefoon.nl.
  • Zoek afleiding. Ga wat leuks doen met je vrienden. Als je ouders gaan scheiden is dat natuurlijk heel verdrietig. Maar het is ook belangrijk dat je af en toe wat kan bijtanken. Anders hou je het niet vol.
  • Laat de problemen van je ouders gewoon bij je ouders. Jij bent niet verantwoordelijk voor het oplossen van hun problemen, want zij zijn volwassen en jij bent nog maar een kind.
Gezin