Wat zijn eetstoornissen?

Mensen met een eetstoornis zijn altijd bezig met voedsel. Ze eten bijvoorbeeld níet als ze honger hebben. Of ze eten juist te veel als ze geen honger hebben. Heb je een eetstoornis dan is alles wat met eten en voedsel te maken heeft lastig voor je. Ook gezellige dingen, zoals een feestje of kerstmis. Je bent waarschijnlijk erg ontevreden over je lichaam en je gewicht. Je voelt je misschien ook nog eens schuldig over je eetstoornis of je schaamt je ervoor. Daardoor kun je je behoorlijk eenzaam voelen.
Jonge vrouwen
Eetstoornissen komen veel voor bij jonge vrouwen, maar vrouwen boven de 25 kunnen ook nog een eetstoornis krijgen. En eetstoornissen komen ook voor bij kinderen tussen de 8 en de 12, en bij jongens en mannen.
De eetstoornissen die het meest voorkomen
Het vaakst komen deze eetstoornissen voor:
- Anorexia. Mensen met anorexia zijn bang om dik te worden, terwijl ze juist gevaarlijk mager zijn.
- Boulimia. Mensen met boulimia hebben regelmatig eetbuien. Ze proberen de calorieën weer snel kwijt te raken door te braken of laxeermiddelen te gebruiken.
- Eetbuienstoornis of eating disorder. Mensen met de eetbuienstoornis hebben ook eetbuien, maar proberen het eten niet kwijt te raken. Zij krijgen dus meestal last van overgewicht.
- Orthorexia. Mensen met deze eetstoornis zijn geobsedeerd door 'gezond eten' en gaan daardoor te eenzijdig eten.
Zoek hulp
Je vindt misschien dat je je eetstoornis zelf kunt en moet oplossen. Maar je kunt het niet alleen. Een eetstoornis is een ernstige psychische ziekte. Het is belangrijk dat je daar zo snel mogelijk hulp bij krijgt. De kans dat je weer beter wordt is groter als je er snel iets aan doet. Zonder hulp genezen van een eetstoornis, dat lukt bijna niemand.
Huisarts
Het is dus verstandig om naar je huisarts te gaan. Dan kunnen jullie samen beslissen wat voor hulp je gaat zoeken.