Vaccinaties

Vaccinaties

In Nederland kunnen kinderen tegen ernstige infectieziekten inentingen of vaccinaties krijgen. Het gaat om ziekten zoals mazelen, hepatitis B en meningokokkenziekte. Sommige van deze ziekten zijn zo gevaarlijk dat een kind er binnen een paar dagen aan kan overlijden. Andere ziekten kunnen op den duur voor veel problemen zorgen voor een kind.

Veilige vaccinaties voor ernstige ziektes

De artsen hebben goed nagedacht over welke vaccinaties voor kinderen nodig zijn. In totaal krijgen kinderen tegen 12 ziekten vaccinaties. Soms komt er een vaccinatie bij. Bijvoorbeeld als een gevaarlijke ziekte meer gaat voorkomen. 

Ook de inentingsvloeistoffen zijn uitgebreid onderzocht. Het staat vast dat ze goed werken en veilig zijn. Een enkele keer komt het voor dat een vaccin niet meer zo goed werkt. Dan kan een ingeënt kind toch ziek worden. Dan passen de wetenschappers het vaccin aan zodat het weer wel beschermt.

Bijwerkingen

Na een inenting kunnen kinderen wat hangerig worden. Ze krijgen een beetje koorts en een zere arm. Dit heet: bijwerkingen van een vaccinatie. Deze bijwerkingen gaan vanzelf weer over.

Het risico op heel ernstige bijwerkingen is minimaal. Toch gebeurt het heel soms dat een kindje ernstig ziek wordt na een inenting. Dat komt voor bij 1 op de miljoen kinderen. Absolute zekerheid dat er nooit ernstige bijwerkingen zijn, is niet te geven. Inenten kent dus risico's. Maar de risico's van niet inenten en dan ziek worden, zijn groter. Kinderen die zijn ingeënt lopen dus minder risico's dan kinderen die niet zijn ingeënt. 

Consultatiebureau en GGD

Het consultatiebureau en de GGD geven de inentingen. Ze zijn gratis. U krijgt automatisch een oproep.

Meer informatie

Meer informatie over vaccinaties leest u op deze websites:

Ondersteuning en zorg
Groei en ontwikkeling