Toenemende ouderdomsklachten

Toenemende ouderdomsklachten

Als u ouder wordt kunt u lichamelijke ongemakken krijgen. Alles gaat niet meer zo makkelijk. Dat is heel normaal en het overkomt iedereen. Meestal kunt u er zelf wat aan doen maar het is ook belangrijk om op tijd om hulp te vragen.

Wat kunt u zelf doen?
De toenemende ouderdomsklachten kunnen problemen veroorzaken in het dagelijks leven. Misschien helpen deze tips u om die problemen te verhelpen. Bijvoorbeeld:

  • Aan- en uitkleden: Neem de tijd en koop makkelijke kleding. Er is zelfs aangepaste kleding. Of u kunt een aankleedhulpmiddel aanschaffen.
  • Uzelf wassen: Kijk eens of uw badkamer zo aangepast kan worden dat het wassen makkelijker wordt. Denk aan douchebeugels of een douchestoel. Als het nodig is kan de klussendienst van Service in de stad u helpen bij het monteren van de douchebeugels.
  • Huishouden: Spreid de klusjes over meerdere dagen uit in plaats van dat u alles op één dag doet. Bepaal of sommige klusjes ook minder vaak gedaan kunnen worden. Als u vaak ventileert (ramen en deuren open zetten), is het minder stoffig in huis waardoor u minder vaak hoeft te poetsen.
  • Boodschappen doen: Doe wat vaker een klein boodschapje zodat u minder in één keer mee hoeft te nemen. Kijk of de supermarkt een boodschappendienst heeft waar u gebruik van kunt maken.
  • Koken: Maak dubbele porties zodat u wat in kunt vriezen en de volgende keer niet hoeft te koken. Koop voorgesneden producten, deze zijn goed van kwaliteit en besparen u een hoop snijwerk. Ook kunt u gebruikmaken van een maaltijdvoorziening. Daarnaast kunt u aanschuiven bij de open eettafels.
  • Mobiliteit: Probeer zo veel mogelijk met anderen mee te rijden. Kijk of er eventuele aangepaste vervoersmiddelen zijn.

Hulpmiddelen gebruiken
Voor veel beperkingen zijn hulpmiddelen ontwikkeld. Maar vaak vinden mensen het een moeilijke stap om gebruik te gaan maken van een hulpmiddel. Toch is het belangrijk dat u dat wel doet. Door bijvoorbeeld gebruik te gaan maken van een rollator kunt u voorkomen dat u valt en een heup breekt. U zult zelf ervaren dat een hulpmiddel veel gemak met zich meebrengt.

Vraag om hulp
Ook is het belangrijk dat u op tijd anderen om hulp vraagt. Vaak vinden mensen uit uw omgeving het fijn als ze u ergens mee kunnen helpen. Daarnaast kunt u vragen of de ouderenadviseur bij u thuis wil komen. Deze adviseur komt bij u kijken wat u zou kunnen aanpassen, zodat u makkelijker thuis kunt (blijven) wonen.

Wmo
Voor vragen over hulpmiddelen en woningaanpassingen kunt u terecht bij de Wmo-loket van de gemeente Oldenzaal.

Ondersteuning en zorg