Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden

Het huishouden kan een hele opgave zijn voor mensen met een chronische ziekte of beperking. Ook voor mensen die al op leeftijd zijn kan het steeds moeilijker worden om zelf het huishouden te doen. Maar iedereen moet kunnen wonen in een schoon en leefbaar huis. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk.

Thuiszorgwinkel
Bij een thuiszorgwinkel bij u in de buurt kunt u hulpmiddelen kopen die het huishouden makkelijker maken. Bijvoorbeeld schoonmaakspullen met een lange steel of schoonmaakspullen met speciale grepen. U kunt ook eerst naar de ergotherapeut om te vragen welke mogelijkheden en oplossingen voor u handig zijn. Ergotherapeuten zijn gespecialiseerd in het bedenken van dit soort oplossingen.

Te zwaar
Het kan ook zijn dat het huishouden te zwaar wordt. Hebt u bijvoorbeeld een beperking en een partner die ook het huishouden niet kan doen, dan hebt u hulp nodig. Een eerste stap kan dan zijn om iemand in uw omgeving te vragen om u te helpen in het huishouden. Bijvoorbeeld een familielid, een buur of een kennis. Of misschien zijn er vrijwilligers die u kunnen helpen. U kunt ook - tegen betaling - een particuliere schoonmaakdienst inschakelen.

Gemeente
Kunt u niemand vinden? Is er geen andere oplossing voor u? Dan kan de gemeente huishoudelijke hulp voor u regelen.

Wmo
U meldt zich aan bij het Wmo-loket van de gemeente. De Wmo-adviseur spreekt met u af dat u op gesprek komt om uw verzoek toe te lichten. U kunt iemand meenemen naar dit gesprek om u te ondersteunen. Dit kan ook een onafhankelijke cliëntondersteuner zijn.

Hoe gaat het verder?
De gemeente gaat tijdens het gesprek na hoeveel hulp u nodig hebt. De gemeente onderzoekt ook hoeveel u zelf nog kunt.

Ondersteuning en zorg