Eenzaamheid

eenzaamheid OnshelptOns

Iemand die eenzaam is, voelt zich op een pijnlijke manier alleen. Hij of zij voelt zich dan niet verbonden met de wereld en mist een hechte band met anderen. Of er is minder contact met andere mensen dan gewenst. Maar ook mensen die veel mensen kennen, kunnen zich eenzaam voelen. Zij missen dan toch iets in hun relaties met anderen. Het contact is bijvoorbeeld te oppervlakkig.

Eenzaamheid is vaak een verborgen probleem. Anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of iemand zich eenzaam voelt.

Wanneer is eenzaamheid een probleem?
Iedereen, jong en oud, voelt zich wel eens eenzaam. Maar sommige mensen hebben elke dag gevoelens van eenzaamheid. Dan is eenzaamheid een probleem.

Kunt u er iets tegen doen?
Voelt u zich eenzaam? Misschien helpen deze tips u verder:

  • Neem contact op met het Sociaal Team, Humanitas of een ouderenadviseur. Zij kunnen u op weg helpen iets aan uw eenzaamheid te doen. Zij kunnen u ook helpen bij het vinden van een activiteit die u leuk vindt.
  • Er zijn verschillende inlopen in Oldenzaal. U kunt er een kopje koffie drinken en mensen ontmoeten. Er worden ook vaak activiteiten georganiseerd.
  • Soms moet u (weer) leren met mensen om te gaan en mensen te vertrouwen. Uw huisarts kan u hierover meer informatie geven.
  • Durf hulp te vragen! Of biedt zelf hulp aan bij kennissen of buren. Misschien kunt u oppassen, een klusje doen of een huisdier verzorgen.
  • Op de website eenzaam.nl vindt u meer informatie en ervaringsverhalen van andere mensen.
  • Voor een luisterend oor kunt u ook bellen met de Luisterlijn.

Het is belangrijk om er zelf mee aan de slag te gaan. Hulp kan helpen, maar uiteindelijk moet u zelf proberen de eenzaamheid te doorbreken.

Ondersteuning en zorg